Texel, De Hoge Berg en de 17e eeuw

De omgeving waar de stolpboerderij met galerie - atelier De Weezenplaats ligt, is niet zomaar een plek. Het is een met historie doordrenkte parel van het eiland Texel.

Vlakbij het kleinste natuurgebied van Texel. Aan de voet van de met historie doordrenkte Hoge Berg. En nog geen kilometer verwijderd van Unesco Werelderfgoed De Waddenzee. De omgeving waar de stolpboerderij met galerie - atelier De Weezenplaats ligt, is niet zomaar een plek. Het is een parel van het eiland Texel.

Galerie - atelier De Weezenplaats bij Oudeschild op Texel

De woonboerderij De Weezenplaats met galerie - atelier ligt aan het Doolhof. Nét voorbij het ‘Bossie’ en langs het Skillepaadje. Dit licht kronkelende schelpenpad leidt u in pakweg tien minuten fietsen naar Oudeschild. Als u al fietsend of wandelend het slootwater bekijkt, valt direct iets op. Het water is roestbruin van kleur. Juist dit water heeft Oudeschild en haar directe omgeving veel positieve reuring en inkomsten opgeleverd.

Image

De Hoge Berg en het glooiende Texelse landschap

Kijkt u vanaf het Skillepaadje naar rechts? Dan ziet u het glooiende landschap van De Hoge Berg. Als u nagaat dat het overgrote deel van Texel plat is en meters beneden de zeespiegel ligt, dan is dit gebied een vreemde eend in de bijt. Vanaf het hoogste punt van De Hoge Berg kijkt u bij helder weer met gemak naar de skyline van Den Helder. Ook ziet u de veerboot heen en weer varen.

De Hoge Berg, hoe is het zo gekomen?

De Hoge Berg is in de IJstijd ontstaan. Een metershoge gletsjer stuwde een grote hoeveelheid zand en grind voor zich uit. Nadat de temperatuur steeg en de gletsjer zich terugtrok, bleef deze heuvelachtige massa liggen tussen Den Burg en Oudeschild. In de loop van vele jaren ontstond een heuvelachtig, met schraal ogend gras begroeid, landschap. Dit werd gaandeweg het domein van schapenhouders en hun schapen. Deze sterke, lieve dieren aarden goed op schrale grond.

De boeren groeven poelen waar hun dieren uit konden drinken. Bij gebrek aan hout maakten zij de karakteristieke tuinwallen, opgestapelde plaggen, om de verschillende weides van elkaar te scheiden. De schapenboeten die - net als de schapen zelf - met de kont in de wind stonden, dienden als opslagplaats voor hooi en gereedschap. Bij zeer slecht weer schuilden de Texelse schapen er in. De bedrijfsvoering van schapenhouderijen is vele malen professioneler, het karakteristieke uiterlijk van De Hoge Berg is behouden gebleven.

Mijn vakantiehuis op Texel

Een paar dagen of langer op Texel verblijven?

Wilt u langer dan een dag vertoeven op het eiland? Zodat u wandelend en fietsend nog meer prachtige plekken op het eiland kunt verkennen? In Duindorp De Koog op Texel, op een steenworp afstand van de Noordzee, staat een fantastisch zespersoons vakantiehuis. Hier kunt u een paar dagen of langer verblijven.

Contact

Waar kunt u ons vinden?

Beelden Verbinden

Hélène Steenhof-Plasmans

Doolhof 3
1792 CM Oudeschild - Texel

Wil je langer dan een dag vertoeven op het eiland? Wij hebben twee fantastische zes persoons vakantiehuizen op Texel staan. Klik hier voor meer informatie.

Openingstijden

Wij zijn gesloten.
U kunt ons bereiken op Tel. 06 22188715 of 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief